RAZMIŠLJANJA, Uncategorized

O pozitivnim afirmacijama

Već neko vreme želim  da se osvrnem na priču o pozitivnim afirmacijama. Sa svih strana se čuju pozivi na mantranje pozitivnih misli u cilju poboljšanja kvaliteta života. Mnogi koji su bukvalno shvatili i počeli da primenjuju ovaj savet, naišli su na veće probleme nego što su ih imali pre nego što su počeli sa primenom pozitivnih afirmacija. Nije problem u afirmacijama, one se uspešno manifestuju u spoljašnjem svetu, problem je, kao i obično, u stavu.
Da pojasnim na praktičnom primeru – bolestan čovek mantra da je zdrav, očekujući da će automatski ozdraviti, međutim njegovo zdravstveno stanje se pogoršava. Zašto je to tako? Bolest je činjenica u ovom slučaju. Negiranje činjenice bolesti neće dovesti do ozdravljenje. Potrebno je ući u suštinu, pronaći uzrok koji je doveo do pojave obolenja. Većina bolesti našeg doba svoje uzroke vuče iz psiho-somatskih stanja, stres se smatra jednim od najvećih izazivača različitih bolesti, stanje naše svesti se reflektuje na fizičkom nivou. Dakle, da biste svoj problem rešili „iz svoje glave“ vi ustvari morate pronaći koje to misli i koji vaš stav je doprineo takvom razvoju situacije. Zadržavanje tog pogrešnog stava maskiranjem ispod svesne i kontinuirane upotrebe pozitivnih misli u koje sami ne verujete (jer kako da verujete da ste zdravi, kada znate da ste bolesni) samo će još dublje potisnuti problematično uverenje koje je primarno i dovelo do razvoja bolesti i stvoriti još veći konflikt u vašem umu. Da biste sebe doveli do ozdravljenja, neophodno je da se jasno i realno sagledate, da uđete u suštinu sopstvenog bića, da se otvorite spoznajama da dođu, pa kada po nešto o sebi spoznate, što smatrate štetnim stavom po sebe, da taj stav svesno menjate.
Postoji li nešto o čemu izbegavate da razmišljate, nešto što sami sebi prebacujete, nešto što ste uradili, a čega vas je sramota? Šta je ono što biste najradije zaboravili? U takvim stvarima najčešće se kriju uzroci vaših problema. Nemojte zatvarati oči pred sobom. Suočite se sa svim tim stvarima koje ste potisnuli, koje su vam bolne, prihvatite ih takve kakve jesu. Prihvatanje je prvi korak do opraštanja, a oprost je neophodan jer vam donosi mir. Prestanite da posmatrate sebe kao žrtvu različitih okolnosti u vašim životima, vi to niste. Niko se na ovome svetu nije rodio kao žrtva, ako se tako osećate, to je posledica vašeg slobodnog izbora. Sami birate šta ćete učiniti sa sopstvenim životom, sami kreirate situacije u kojima se nalazite, sami ste stvorili stanje svoje svesti koje se iskazuje kroz spoljašnju manifestaciju. Pogledajte svoj život. To ste vi. Želite da promenite svoj život – promenite sebe.
Da biste stvorili prostor za novo, prvo je neophodno da se rešite svega starog. Zaparložena zemlja nikad neće doneti bogat prinos, čak ni kada u nju posejete najkvalitetnije seme. Neophodno je očistiti je od korova. U ovom slučaju, korov predstavljaju svi programi usađeni u vas, od vašeg rođenja do dana današnjeg. Sve ono što ste naučili i prihvatili, usvojili kao svoje, o čemu retko kritički razmišljate, nego to uzimate zdravo za gotovo. Mislite da tako nešto nemate u sebi? Hajde da vidimo…
„Život je težak.“ Slažete li se sa ovom izrekom? Da li je? Od kada mislite da je težak? Šta je dovelo do stvaranja takvog mišljenja? Ono je vaše ili usvojeno? To je činjenica? Da li je? Da li su vas tako roditelji naučili? Da li ste nekad razmišljali da možda niste dobro naučeni? Ako ste se pronašli u ovoj tvrdnji, prepoznajte je kao program koji je u vama usađen od najranijih dana i pokušajte da promenite stav prema životu. Da, život ima mnogo teških momenata, ima mnogo boli, gubitaka, ali to ne znači da je život težak. Život je divan. Život ja dar od boga. Život je radost, sreća, veselje. Život je ljubav. Život je i bezbroj divnih momenata, mnogo sunčanih dana, obilje zanosnih mirisa, cvrkuta ptica, dubokih razgovora sa dragim ljudima, život je uživanje u zagrljaju voljenog bića, rastapanje u notama omiljene pesme, kupanje u bistrim, hladnim vodama za vreme vrelih letnjih dana. Život nije težak. Život je – život i biće onakav kakvim ga mi sami učinimo. Kakvim ćemo ga učiniti, zavisi direktno od našeg stava prema životu.
Pozivam vas sve da zaronite u svoje dubine, da izronite sav otpad koji se u njima sakrio, da očistite svoje jezero od prljavštine, od boleštine, očistite svoje dno od mulja i tada ćete videti – život je divan, sami ste ga učinili teškim. Kada to osvestite, više neće ni biti potrebe za pozitivnim afirmacijama, jer vaš sam stav prema životu će biti pozitivan. Kako se vaš stav manifestuje u spoljašnjem svetu, privlačiće u vaš život samo pozitivno.
Pozivam vas da prestanete sa mantranjem pozitivnih afirmacija i da počnete sa implementacijom pozitivnih stavova. Lezite, zatvorite oči i uđite duboko u sebe. Preuzmite odgovornost za svoj život i učinite ga onakvim kakav želite da on bude. Samo prvo – veliko čišćenje. Krajnje je vreme, jer proleće već je na izmaku…
Želim vam svima puno ljubavi i divan sunčan dan.
 

Leave a Reply