BUĐENJE SVESTI, Uncategorized

Zašto i kako meditirati

Verujem da je svako ko je kliknuo da pročita ovaj blog upoznat sa terminom meditacije. Do pre neki dan bih se za neke ljude, za koje znam da su krenuli stazom duhovnog buđenja, zaklela da su vrlo bliski i sa tehnikama meditacije i avaj, grdno bih pogrešila.
Ne možete koračati duhovnom stazom bez meditacije. To je besmisleno. Tada samo gomilate teoriju, a ne znate o čemu pričate jer nikada niste ušli duboko u sebe. Džaba posećujete seminare sa tematikom duhovnog buđenja, džaba se obraćate raznoraznim „životnim trenerima“, džaba bacate pare. Sve što treba da znate nalazi se unutar vas. I kao što mi možemo nekoga da saslušamo, ali dok sami ne iskusimo to o čemu su nam pričali, mi to ne možemo da spoznamo niti zaista usvojimo, tako je i sa duhovnim buđenjem. Džaba vam seminari, predavanja i cela biblioteka knjiga sa datom tematikom, ako ne praktikujete neki vid meditacije ili molitve.
Dakle, zašto meditirati?
Meditacijom, vi umirujete svoj um, koji ima neprekidnu potrebu za obrađivanjem informacija. Vi usporavate svoje misli, samim tim se rasterećujete. Vi opuštate svoje telo, tenzija popušta. Vi usporavate svoje disanje i samim fokusom na isto, počinjete da otvarate sebi jedan novi svet, svet čiste energije. Redovnim praktikovanjem meditacije, vi sami, osvestićete svoje duhovno telo, astralno telo, svoju energiju ili kako god vama odgovaralo da se to nazove. Osetićete da ste vi mnogo više od same materijalne ljušture u kojoj obitavate na ovom trodimenzionalnom svetu. Otkrićete u sebi svoju večitu dušu i što više i dublje budete ulazili u sebe, otkrivaćete jedan sasvim novi svet, za koji sada možda mislite da je mašta, čista fantazija. Otkrićete potpuno novu dimenziju postojanja i to će vas promeniti iz korena. Kada spoznate da je na ovom svetu sve međusobno povezano i da sve ima smisao i svrhu, vaš stav prema životu drastično će se promeniti. Spoznaćete večnost, univerzalnu ljubav, zakone privlačenja, razotkrićete koncept greha, otkrićete Boga u koga ćete svim srcem verovati, jer to će biti rezultat vaše spoznaje, vaše lično otkrovenje. Problemi više neće tako izgledati i svet oko vas će se menjati, jer vi ćete biti promenjeni, a kako zračite-tako i privlačite.
U ovih šesnaest godina koliko se sama nalazim na stazi duhovnog buđenja, iskusila sam čitav spektar duhovnih iskustava. Iskusila sam otvaranje trećeg oka, koje mi je, u periodu kada se događalo dalo uvid u tuđe misli, dalo sposobnost predviđanja nekih događaja i uvid u više znanje. Iskusila sam astralnu projekciju, u zemaljskoj (dobro pazite da ne završite golišavi iza neke traktorske prikolice) i vanzemaljskoj ravni (u momentu kada je vaše telo potpuno umireno, poput umrlog, a disanje potpuno usporeno, poput ne-disanja, vaše duhovno telo se može odvojiti od vašeg fizičkog tela). Iskusila sam i lucidne snove i telepatsku komunikaciju u njenom najčistijem obliku kada bez ijedne izgovorene reči možete da obavite kompletan razgovor sa drugom osobom, a da su obe osobne svesne onoga što se dešava. Susrela sam se sa nepoznatim entitetima, upoznala sam anđela… Kao što vidite, staza duhovnog buđenja prepuna je mogućnosti, prepuna darova, koji vas samo čekaju da dođete i uzmete ih.
Meditacija će u vas uneti mir i daće smisao svemu na ovome svetu.
O dobrobitima redovne meditacije mogu knjige da se napišu, odnosno, već postoje, pa koga zanima nešto više teorije, može da ih potraži, a ja bih se sada osvrnula na praksu.
Nekada je najjednostavnije stvari najteže objasniti, jer onaj koji čita uvek razmišlja da je nemoguće da je to-to i da tako treba, a meditacija – najjednostavnija je od svih jednostavnih stvari.
Za početak zauzmite udoban položaj, položaj u kome možete da provedete izvesno vreme, a da vam bude ugodno. Položaj nije od velike važnosti, pa nemojte mučiti sebe sedenjem u položaju lotosovog cveta, ako vam to ne dolazi prirodno. Radije se opružite na svom krevetu. Lično, najčešće i meditiram u ležećem položaju. Ono što je važno je da vam je kičma prava i da su vam disajni putevi prohodni (dakle ako se rešite na sedeći položaj, glava vam ne sme padati na grudi niti biti zavaljena nazad).
Nakon što ste se udomno namestili, zatvorite oči i polako se opuštajte. Opustite svoja stopala, listove, kolena, butine, opustite svoj stomak i svoja leđa, ruke, ramena, vrat, mišiće lica, mišiće glave (ako su vam usta i dalje zatvorena, brada vam nije opuštena)… Polako dišite i zamišljajte kako vam se mišići opuštaju. Fokus stavite na svoje disanje. To je neophodno, jer mozak je neprekidno u potrazi za informacijama koje bi mogao da obradi i morate mu nešto dati da bi se zanimao. Dakle-posmatrajte disanje. Potrebno je da dišete ujednačeno, ravnomerno, polako. Polako udišete, malo zadržavate dah, još sporije izdišete. Posmatrajte svoje udisaje i svoje izdisaje. Oni treba da budu potpuno prirodni i da vam ne predstavljaju nikakav napor. Vaš mozak neprekidno traži nešto drugo čime bi se okupirao i nove misli neprekidno naviru, ali samo ih odbacite i vratite se posmatranju daha. Posmatrajte kako vam dah ulazi kroz nozdrve, spušta se do vaših pluća, stomaka, kako se grudni koš širi, kako se dijafragma podiže, osetite kako se kiseonik iz vazduha širi kroz vaše telo, hrani vas. Osetite kako vam je dah topliji na izdisaju nego na udisaju, kako se mišići leđa opuštaju dok izdišete, samo posmatrajte.  Takođe, kada ste potpuno umireni i ujednačeno dišete, kada uđete u meditativno stanje, počećete da osećate senzacije po telu kao što su, primera radi, žarenje stopala, trnci po telu, svrab koji se šetka po vama, naleti vrućine, strujanje kroz udove, komešanje u stomaku, pritisak u korenu nosa i sl. Senzacija je mnogo i razlikuju se. Fokus sa disanja možete okretati i ka senzacijama koje doživljavate, ali nemojte ih analizirati, niti tumačiti, nemojte se ni plašiti, samo osećate energiju koja prolazi kroz vas. Opazite šta vam se dešava i vratite fokus na disanje. Sa svakim udisajem i svakim uzdisajem, sve ste opušteniji, tonete sve dublje, energija sve lakše kola kroz vas. Otvara se vaš put u nepoznato. I to je sve. Da, to je sve. To je čitava meditacija. Udoban položaj-opuštanje-fokus na disanje i opažanje senzacija u telu. Tako jednostavno. Možete početi sa svega nekoliko minuta dnevno, ali pokušajte da budete disciplinovani i da to malo vremena odvojite za sebe svakog dana. Samo tri nedelje su potrebne da se neka navika stekne, još samo dva meseca da je usvojite tako da vam ona postane način življenja. Vremenom, meditacija će vam postati potreba, kao hrana, jer ona to i jeste – hrana za vašu dušu.
Ono što sama smatram bitnim da napomenem je da se oslobodite bilo kakvih očekivanja; dok ih imate, ništa nećete postizati.
Jednostavno, zađite u svoje dubine i dozvolite čaroliji da se dogodi.
Srećan put vam želim, od srca.

Leave a Reply