BUĐENJE SVESTI, Uncategorized

O samospoznaji

„Upoznaj samoga sebe.“
Sokrat, natpis iz proročišta u Delfima
 
Jos kao dete sam samospoznaju okarakterisala smislom života. Ne znam odakle je to došlo, ali premda sam se u dve decenije koje su prošle od tada, promenila onoliko koliko se jedno dete menja do svoje zrelosti, smisao života se za mene nije promenio.
Dug je put samospoznaje, a ima li kraja tom putu? Ne znam, nisam stigla do toga. Iz dana u dan, mi se menjamo. Promena je jedino na šta sa sigurnošću možemo da računamo. Neminovna, neizbežna i svakog jutra budi nas malo drugačijim nego što smo juče bili, te čvrsto verujem da je to proces koji traje čitavog našeg životnog veka. Ponekad čak razmišljam, da li je jedan ljudski vek dovoljan da čovek istinski spozna sve svoje dubine ili baš tome služe reinkarnacije iznova i iznova, dok ne dotaknemo samu srž svoga bića i spoznamo sebe.
Svet koji vidimo u svom umu postoji samo u nama i nigde drugo. Kada biste se prebacili u tuđe telo i tuđ život, videli biste kako je svet iz tog ugla, potpuno drugačije mesto. Prebacite se u glavu nekoga koga poznajete i videćete kako ste vi, iz njihovog ugla, potpuno drugačija osoba nego ona kakvom vi sebe smatrate. To je zato što svako biće na ovom svetu doživljava svet oko sebe posmatrano kroz prizmu sopstvenog znanja i iskustva. Naše vaspitanje, odrastanje, školovanje, okruženje, talenti, potencijali , sva naša iskustva izgradili su nas u osobu kakva smo u ovom trenutku. Da vam objasnim šta mislim na sasvim banalnom primeru: zamislite svemirski brod koji se prizemljuje, otvaraju se vrata i iskrcavaju se pripadnici druge vrste. Čovek koji živi u dvadesetprvom veku pomisliće:“vanzemaljci“, a čovek koji živi u vremenu pre nove ere, pomisliće:“bogovi“. Banalno, ali istinito.
Svet oko nas produkt je našeg znanja i iskustva. Tačka.
To znači da ne postoje dve osobe na ovom svetu koje ga doživljavaju na isti način. Svako je svet za sebe, univerzum za sebe. Stoga, hajde da zalutamo u dubine svog univerzuma i otkrijemo koje to sile su pokretači naših delovanja.
Samospoznaja je nešto čemu nas niko ne može naučiti, ali sigurno da postoje neke smernice primenljive na svakog pojedinca, koje nam mogu pomoći da krenemo pravim putem.
Osnovno što treba da prihvatite je da ste potpuno autentični, originalni. Vi ste jedini takvi na ovom svetu i to vas čini izuzetno posebnom osobom. Nema ništa loše u onome što vi mislite, želite, osećate, čak ni onda kada su vaše emocije i stavovi dijametralno suprotni emocijama i stavovima većine. Kada se nađete u takvoj situaciji, to je divan trenutak da naučite nešto o sebi. Nemojte negirati osećaje. Razmislite šta ih uzrokuje. Jedno od mojih omiljenih pitanja je „zašto?“ Odgovor vas vodi ka suštini.
Zašto osećam to što osećam? Zašto radim to što radim? Zašto me je to uznemirilo? Zašto me je to rastužilo? Zašto me to ne dotiče? Ukoliko na odgovor koji ste dali sebi i dalje može da se postavi pitanje „zašto?“, još niste došli do suštine. Prepoznaćete istu po osećaju spoznaje. To je isti onaj osećaj kao kada vas neki problem dugo muči i onda, u jednom trenu, na pamet vam padne rešenje. Tako je i sa spoznajom. Obično je toliko jednostavno, da se sami pitate kako vam je to izmicalo sve vreme, a opet toliko važno da gotovo da doživite ushićenje.
Niko ne može da vam kaže u kom trenutku će vam pitanje „zašto?“ postati besmisleno, to zavisi samo od vas. Kada pitanje izgubi smisao, odgovor se već razotkrio. Nemojte ga ispustiti čak ni ako vam se ne dopada ono na šta odgovor ukazuje. Nemojte ga ispustiti ako vam je razotkrio vašu veliku manu, naprotiv – spoznajte je i ako vam se ne dopada, ako ne želite da budete osoba koju „krasi“ ta, ne baš lepa osobina, radite na sebi da to promenite. Moć je u vašim rukama i jedino što vam je potrebno jeste dobra volja da radite na sebi i da napredujete.
Onog momenta kada svoju autentičnost prihvatite svim svojim bićem, biće vam mnogo lakše da izražavate svoje misli i svoje emocije na pravi način, odnosno da počnete da govorite ono što mislite i ponašate se u skladu sa onim što osećate bez straha od toga šta bi neko mogao o vama da pomisli. Upravo to je kamen spoticanja našoj individualnosti, način razmišljanja tako ustaljen u našem narodu, ono čuveno „šta će svet da kaže?!“ Koji svet??? Onaj ko vas voli, voleće vas šta god vi uradili, onaj ko vas simpatiše, uvek će naći razumevanja ili opravdanja za vaše postupke, dok onom ko vas ne voli i ne simpatiše, sve i da postanete najbolja osoba na svetu, nećete ugoditi i naći će vam mane i razloge za kritiku. Pođite od sebe, uvek smo tolerantniji prema onima koje simpatišemo, nego prema onima koji u nama izazivaju negativne vibracije. Čak i da nam lično urade identičnu stvar, potpuno drugačije ćemo to doživeti u zavisnosti od naših osećaja prema tim osobama.
Samospoznaja ume da bude jako bolna. Istina je nekada najteža za prihvatanje, ali…da li bi iko mogao da vam kaže da je istina manje vredna od tog bola koji ćete zbog nje iskusiti? Sumnjam. Možda će neki tako i misliti, kada dožive naglo buđenje iz svog uljuljkanog sveta u kome se sve prikazuje kao u iskrivljenom ogledalu i sagledaju realnost prvi put, ali ako ste takva osoba – ne brinite, veo iluzije će se, ako tako želite, vratiti kao da nikada nije ni nestajao.
Većina nas živi uspavano u svojoj svakodnevici, nesvesni stvarnosti, samo u programu nametnutom od strane vladajućih struktura, bez dovoljno vremena da se posvete sebi i svojoj unutrašnjosti. Rađamo se i živimo u nametnutom, neprirodnom sistemu, za koji nismo dali nikakvu saglasnost. Uskratili su nam slobodu i iz dana u dan sve više pružaju svoje gramzive pipke sve dublje u naše privatnosti, oduzimajući nam, pored slobode, ogromne količine vremena i energije, kako na kraju ništa ne bi ostalo za trenutak naše osame. Uskraćuju nam mir u kome možemo pogledati duboko u sebe i doći do saznanja koja ne idu na ruku onima koji nas posmatraju kao brojeve, kopije, sredstvo koje njih dovodi do cilja – do moći koju mi sami stavljamo u njihove pohlepne ruke. Ne postoji taj novac koji vam može vratiti protraćeno vreme i izgubljeni mir. Vladaocima ovoga sveta nije u interesu da imate vremena za sebe, nije im u interesu da stupite u kontakt sa dubinama svog bića, jer ako unutar sebe pronađete nešto što vam je vrednije od materijalnog sveta koji vas okružuje, tada vi više niste njihov pion. Tada ste slobodan čovek, koji zna ko je, šta je, koji razmišlja svojom glavom, gradi svoje stavove i odbacuje sve što se ne uklapa u sistem vrednosti koji sami izgradite. Vladari su svesni, ako dovoljan broj ljudi osvesti sebe u ovoj maskaradi koju su napravili od naših života, konci više neće biti u njihovim rukama i čitava ova lutkarska pozornica izgubiće svrhu i smisao. Društvo će se neminovno promeniti i njihova era će završiti.
Stoga, ako ne želite da budete robovi ovog nesrećnog vrhunca ljudske civilizacije, spoznajte sebe.
Kada proniknete u sve dubine svog bića i istinski spoznate svoju pravu prirodu, korak ste bliži spoznaji svoje svrhe, svog zadatka u ovom životu. Počnete drugačije da posmatrate stvari. Odjednom, sve manje osuđujete, jer ste svesni da ne možete spoznati tuđe porive bez življenja u njihovoj koži. Sve manje se nervirate, jer u svemu pronalazite smisao. Shvatili ste da je život splet uzroka i posledica i da je odgovornost za vaš život isključivo u vašim rukama. Kada spoznate sebe, vi počinjete da živite u sasvim novom svetu. Rodite se ponovo. Više se ne upoređujete sa drugima, jer znate da ne možete porediti dva različita svemira. Više ne pretpostavljate, jer znate da su pretpostavke koren svih zabluda, srž svih nesporazuma. Odjednom, više niste u stanju da glumite emocije i kada ste srećni, to pokazujete, kada ste tužni – ne krijete, a kada volite – volite svim srcem. Nema mesta za niža osećanja, nema mržnje, nema netrpeljivosti, jer svesni ste da je život prekratak da biste gubili vreme ophrvani težinom takvih emocija. Kada spoznate sebe, otvorili ste vrata za neprekidni napredak, lični rast.
Kada spoznate sebe, u vama zavlada harmonija i mir. Svet oko vas postane besprekorno  mesto puno ljubavi, a ljubav – nit je koja vas spaja sa kreatorom svega oko nas. Kada spoznate sebe, otkrijete tu vezu sa božanskim, otkrijete nesputanost svog duha, jedinstvo duše i tela, ispunjeni ste i celi i najzad ispunjavate svoj zadatak, u ovom životu, na ovoj prelepoj planeti gde sve ima smisao i sve ima svoju svrhu.
 
 
 
 

2 thoughts on “O samospoznaji”

Leave a Reply