BUĐENJE SVESTI, Uncategorized

Spoznaja jedinstva

Svi smo mi jedno na ovome svetu.
Svi smo mi povezani.
Koliko ste puta čuli te izjave na svome putu duhovnog buđenja? Koliko verujete u to? Koliko to zaista razumete? Iskustvo je najbolji učitelj na ovome svetu i jedini koji dozvoljava lični uvid u ispitnu materiju. Iskustvo je lekcija, poput školske. Morate je naučiti. Morate položiti kako biste išli dalje. I kao u školi, kada dobijete keca jer nešto niste znali, pa idete na popravni, tako je i u životu. Dokle god ne naučite ono što je potrebno za vaš dalji napredak, lekcija se ponavlja. Iznova. Iznova. Upadate u petlju sličnih situacija koje se ponavljaju, nudeći vam priliku za napredak i rast. Ponavljaće se dok ne naučite. Šlajfovaćete u mestu dok ne naučite. Očajavaćete razmišljajući:”Zašto se ovo dešava meni?!”, sve do onog momenta kada shvatite – stvari se ne dešavaju vama, nego zbog vas. Ako se udaljite od emocijama obojenog gledišta i pokušate da sa distance sagledate sve ono što vam se događa, kao da gledate kakav film, shvatićete da ste vi glavni glumac i da se sva radnja vrti oko vas. Premda ste glavni akter sveg dešavanja, pogledajte – vi ste i režiser tog filma, po scenariju davno napisanom. I taj scenario pripadao je vama, pre nego ste se obreli u telu režisera i glavnog glumca. Taj scenario pripadao je vama i taj scenario je razlog zašto ste na ovom svetu – da snimite svoj film. I znate šta? Film mora biti snimljen, pa makar se vi i sto puta rađali zbog toga. Zašto je to tako? Zato što vas čeka još mnogo filmova koje treba da snimite i uspeh svakog narednog filma zavisiće od ovog sadašnjeg. Želite li da budete veliki već sad? Verujte u beskrajnu mudrost koju ste posedovali kada ste pisali scenario i odigrajte najbolje što možete. Tek tako. I samo tako…  Sve drugo su promašaji.
Osećate li u sebi i tog pisca scenarija? Osećate li kreatora čitave priče? Osećate li stvoritelja? To ste vi. To smo mi. Ti i ja. Jer…svi smo mi jedno na ovome svetu…
Kako tako nešto iskustveno spoznati?
Ja ne mogu da vam podarim iskustvo, ali mogu da sa vama podelim svoju spoznaju jedinstva svega i svačega u ovom svemiru, u nadi da će nekome baciti novo svetlo na etapu koju tek treba da prođe u scenariju svog života. Nije slučajno što vi sada čitate moje reči. Prepoznajete se u njima, jer one su i vaše. One su u svima nama, već formirane, samo su čekale nekoga ko će ih zapisati.
Sve počinje sa meditacijom. Ne želim sada da se osvrćem na različite meditativne tehnike, pretpostavljam da je većina vas već upoznata sa njima, a ko nije – slava internetu, postoji mnogo načina da sve o njima sazna i odabere onu pravu za sebe. Sada želim da pričam o delu svog iskustva u dubokoj meditaciji.
Onda kada utišate svoj um i svoju svest, možete stupiti u kontakt sa svojim nad-ja, sa svojom dušom, sa svojom nad-svesti, pod-svesti, svojim višim bićem, svojim anđelom čuvarom ili šta god vama zvučalo najprigodnije. Nisam vrsni poznavalac različite terminologije vezane za duhovna iskustva, jer…svi proživljavaju isto i to nazivaju različitim imenima i to je ono što unosi najviše zabune i stvara najviše nesuglasica. Kako god ga nazivali, sigurna sam da ste svi upoznati sa tim glasićem koji tinja u vama – sa glasom vaše intuicije. Koliko puta ste doneli pogrešnu odluku iako ste znali da će se ispostaviti da ste pogrešili? Nešto u vama je govorilo da će tako biti, ali vi niste slušali. To je taj glas o kome govorim. Kada svoju svest utišate dovoljno i pozovete na razgovor taj glasić što čuči u vama, možete ga čuti, jasno i glasno u svojoj glavi. Svest se tada obično pobuni, jer ona je navikla da ona upravlja, da se samo njen glas čuje i odjednom počne da galami, ali…ako ste je utišali jednom, možete ponovo. Ne niste ludi, to što govori u vama, vaša je spona sa svetom oko sebe, oslobodite je. Oslobođena, otvoriće vam vrata ka novoj spoznaji sveta.
U dubokom stanju meditacije, pitala sam svoj glasić da se definiše. Želela sam da znam da li je on moj ili se nalazi izvan mene. Da li je glas moje intuicije ili neke više svesti? Tada sam spoznala da u tome nema razlike – isti glas, ista svest, obitava u svima nama. Glas tvoje intuicije, glas je i moje intuicije. Razdvojenost je posledica materijalnog , duhovno – ne postojimo ti i ja. Postojimo samo mi. Mi – u svakom kutku univerzuma, mi – sveprožimajuća energija… Mi smo svest koja se različito manifestuje u zavisnosti od domaćina u kome obitava i komadić tebe i komadić mene obitava u svakom živom biću svemira. Mi smo jedno sa Bogom, jer mi i jesmo Bog, jedan komadić istog, jer i kap vode je voda i zrnce peska je pesak… Spoznaju jedinstva, osetila sam svim svojim bićem kao istinu, jedinu, pravu, iskonsku. Osetila sam se kao da je sasvim nova energija prostrujala čitavim mojim bićem – oslobađajuća, pročišćujuća, prosvetljujuća. Spoznala sam vezu između nas koju sam svojim umom pokušala sebi da objasnim, ali nisam umela da je razumem. Osećaj uvida u višu istinu, jedan je od najintenzivnijih osećaja koje sam u životu proživljavala. Ni sama ne znam kako bih taj osećaj najbolje izrazila. Zamislite da ste čvrsto okovani nevidljivim lancima. Svaka spoznaja kida vam po jedan lanac. Sa svakom spoznajom, sve ste slobodniji, sve lakše dišete, krv sve slobodnije cirkuliše, sve je više prostora za manevar, sve dok ne uspete da pokidate i poslednji lanac i otisnete se u potpunu slobodu.
Spoznaja. Iskustvo tako moćno i tako lično. Sve polako dobije smisao.
Odjednom, shvatite koja je svrha vas kao točkića u ovoj savršenoj mašineriji našeg postojanja, shvatite svoj smisao i svoju ulogu. Tada se prepustite savršenstvu mašinerije i prekinete da kočite kada mašinerija krene u pravcu kojim vi ne želite da idete, jer…koliko god vaša uloga u savršenoj mašini bila važna, ipak ste vi samo jedan točkić i ako dugo kočite, možete se polomiti, a mašinerija neće stati…
Zato, zavalite se u svoje režiserske stolice, bodrite svog glavnog glumca i verujte da je scenario u vašim rukama – pun pogodak. Srećno.
 
 
 
 

Leave a Reply